Huvila Villa Tallbo'n tarina

Huvila on osa raumalaista merenkurun historiaa

Villa Tallbo on tulosta vuosisadan vaihteen purjelaivakauden kukoistuksesta Raumalla. Talon rakennutti laivanvarustaja Gabriel Granlundin perikunta suvun kesäasunnoksi. Villa Tallbo on kokoluokkansa ainoa säilynyt muisto vuosisadanvaihteen raumalaisesta huvilakulttuurista.

Huvilan suunnitteli arkkitehti Yrjö Blomstedt ja se valmistui vuonna 1901.

Granlundin veljekset viettivät juhlien täyttämää elämää niin huvilalla kuin kaupunkiasunto Marelassakin. Pojat eivät kyenneet hoitamaan liiketoimintaa, kuten isä-Granlund aikoinaan ja näin vuosikymmenten aikana kerätty omaisuus tuhlattiin muutamassa vuodessa. Vuonna 1906 Villa Tallbo siirtyi apteekkari Hellforsin omistukseen takaussaatavien suorituksena.

Vuonna 1911 apteekkari Tötterman aloitti Rauman Ensimmäisen Apteekin omistajana ja hän osti edeltäjältään myös komean Villa Tallbo´n. Vuonna 1920 tanskalainen tehtailija perusti Rauman Ikkunalasitehtaan Kompin Korkeakariin ja samalla hän hankki omistukseensa myös Villa Tallbo´n, joka varustettiin ympärivuotiseen asumiskäyttöön firman suunnitteluinsinöörille ja kasöörille.

Kiinteistöön tehtiin runsaasti rakennusteknisiä muutoksia, huonejakoja muutettiin sekä ulkoparvekkeita ja -koristeita poistettiin. Vuonna 1926 lasitehdas tuhoutui tulipalossa ja tehtailija myi kiinteistönsä konsuli Jalmari Penttilälle hänen perheensä kesähuvilaksi.

Penttilän suvun hallussa huvila oli vuoteen 1991, jolloin Maila ja Erkki Sinervaara ostivat sen ja aloittivat mittavan entisöinnin sekä perustivat kiinteistön alkuperäistä nimeä kantavan Ravintola Villa Tallbo´n. Vuodesta 1992 lähtien ravintola on tarjonnut ainutlaatuiset ja upeat puitteet perhejuhlille, juhlalounaille ja edustusruokailuille. Ruokailu pitsihuvilan idyllisissä saleissa, nauttien seisovan pöydän lukuisista herkuista, on matkailijaryhmän retken ehdoton kohokohta.